3 Aralık 2013 Salı

KKTC'de CTP Kurultayı 8 Aralık Pazar Günü Yapılıyor


28 Temmuz 2013 genel seçimlerinin ardından Cumhuriyetçi Türk Partisi – Birleşik Güçler (CTP-BG) ve Demokrat Parti – Ulusal Güçler (DP-UG) arasında bir koalisyon hükümetinin kurulduğu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde, enerji politikalarının sürüklediği müzakereler dışında iç politikada da önemli gelişmeler yaşanıyor. Bu Pazar günü yapılacak olan Cumhuriyetçi Türk Partisi Kurultayı ise kuşkusuz gündemin en önemli maddesi.

Erken genel seçimler nedeniyle daha önce ertelenen CTP’nin 24. Olağan Genel Kurultayı bu Pazar günü (8 Aralık 2013) düzenlenecek.[1] Kurultayda genel başkanlık için şu andaki CTP/BG Genel Başkanı ve KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu[2] ile CTP/BG Genel Sekreteri ve Lefkoşa Milletvekili Asım Akansoy[3] yarışacak. CTP’nin 1139 kurultay delegesinin oy kullanacağı seçimlerde yarışın kıyasıya geçmesi bekleniyor. Kıbrıs Postası’ndan Alihan Pehlivan’a göre; yarışın ilk başladığı günlerde Yorgancıoğlu’nun oyu % 70’lere dayanmıştı, ancak ilerleyen süreçte Akansoy aradaki farkı hızla kapattı ve şu an % 52 Yorgancıoğlu, % 48 Akansoy gibi yakın bir durum söz konusu.[4] Gazimağusa, Karpaz ve Güzelyurt’ta Asım Akansoy öndeyken, Girne ve Lefkoşa’da Özkan Yorgancıoğlu önde gözüküyor. Ancak KKTC’nin küçüklüğü ve henüz seçimlere birkaç gün olduğu düşünülürse, seçimi her iki adaydan birinin kazanması da kimse için sürpriz olmayacak. Kurultay sürecinde yaşanan polemikler de Kıbrıs’ta gündem yaratmaya devam ediyor. Örneğin, 1967 doğumlu genç bir siyasetçi olan Akansoy’un, Genç Tv’de katıldığı bir canlı yayında Başbakan Yorgancıoğlu için kullandığı “Bu açıklamasını doğru bulmuyorum, yaşlılıktan olsa gerek” sözü ülkede oldukça konuşuldu.[5]

İki adaya baktığımızda aslında aralarında büyük bir ideolojik farklılık olmadığını, ancak bir çatı partisi hüviyetindeki CTP’nin farklı kanatlarından destek aldıklarını görebiliyoruz. Daha liberal ve AB yanlısı yeşil kanadı temsil eden Yorgancıoğlu’nun karşısına, daha sosyalist ve AKEL tipi üçüncü dünyacı yaklaşımı hala koruyan kırmızın kanadın genç bir aday olan Asım Akansoy’u çıkardığı bu noktada belirtilmeli. Parti içerisinde “Bıyıklılar” adı verilen Ferdi Sabit Soyer ve bazı deneyimli politikacıların başını çektiği bu kanadın, Akansoy’un genel başkan seçilmesinin ardından partide ipleri yeniden kendi ellerine alacakları konuşuluyor. Zira Akansoy genel başkan seçilmesi durumunda bile hemen Başbakan olmayacağını ve parti ile ilgileneceğini belirtiyor. Ancak rakibi Yorgancıoğlu da buna aynı cesarette karşılık vererek, “Başkanlığı kaybedersem, Başbakan da olmayacağım” diyor.[6]

CTP Kurultayı’nın Kıbrıs sorunu açısından da önemli olduğu muhakkak. Zira liderler arası görüşmelerin uzunca bir aradan sonra yeniden başlamasına karşın, her iki tarafta da bir isteksizlik göze çarpıyor. Bırakın ciddi sorunların çözülmesini, yapılacak ortak basın açıklamasının metni konusunda bile taraflar uzlaşamıyor. Bu açıdan bakıldığında Kıbrıs’ta çözüm isteyenlerin daha güçlü bir CTP görmek istedikleri açık. Bu nedenle haftasonunda gözlerimiz CTP Kurultayı’nda olacak. Son tahlilde, partisini daha birkaç ay önce iktidara taşımış olan Yorgancıoğlu’nun, son dönemde elektrik zammı ve daha önce muhalefetteyken eleştirdiği İlahiyat Fakültesi’nin açılışına katılması gibi sebeplerle düşen popülaritesine karşın yerini koruyacağını tahmin ediyorum. Ancak teşkilatta ağırlığı olan Asım Akansoy’un seçilmesi de kesinlikle bir sürpriz olmayacaktır. Kıbrıs’tan sevgilerle...

Yrd. Doç. Dr. Ozan ÖRMECİ
Girne Amerikan Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Başkanı



[1] “CTP/BG Kurultayı 8 Aralık Pazar günü yapılıyor”, Gündem Kıbrıs, Erişim Tarihi: 03.12.2013, Erişim Adresi: http://www.gundemkibris.com/ctpbg-kurultayi-8-aralik-pazar-gunu-yapiliyor-72617h.htm.
[2] Twitter adresi için; https://twitter.com/OzkanYorganci.
[3] Twitter adresi için; https://twitter.com/akansoya. Web sitesi için; http://www.akansoy.eu/.
[4] Alihan Pehlivan (2013), “Yorgancıoğlu önde, Akansoy yükselişte”, Kıbrıs Postası, Erişim Tarihi: 03.12.2013, Erişim Adresi: http://www.kibrispostasi.com/index.php/cat/1/col/124/art/20085/PageName/KIBRIS_POSTASI.
[5] “Akansoy’dan Başbakan’a sert itham”, Haber KKTC, Erişim Tarihi: 03.12.2013, Erişim Adresi: http://www.haberkktc.com/haber/akansoydan-basbakana-sert-itham-82588.html.
[6] “CTP’de Kurultay’a Doğru: Başkan Adayları Konuşuyor – Asım Akansoy III”, Yeni Düzen, Erişim Tarihi: 03.12.2013, Erişim Adresi: http://www.yeniduzen.com/Haberler/roportaj/bakanlarin-kim-oldugunu-basindan-ogrendim-boyle-bir-dislama-olamaz/10014.

Hiç yorum yok: