13 Eylül 2012 Perşembe

Müslümanların Masumiyeti ve ABD Büyükelçiliklerine Saldırılar


Dünya kamuoyu 11 Eylül 2012 tarihinde Libya ve Mısır’da, bugün de (13 Eylül 2012) Yemen’de Amerika Birleşik Devletleri’ne yapılan terörist saldırılarla çalkalanıyor. Amerika’nın Libya Büyükelçisi J. Christopher Stevens’ın öldürülmesi bu ülkede büyük bir öfke doğmasına ve Suriye içsavaşı sonrası gölgelenen Arap Baharı umutlarının daha da solmasına yol açtı. Dünya ve Türkiye medyası olayı daha çok “Innocence of Muslims (Müslümanların Masumiyeti)” adlı İslamiyet’i karalamak amacıyla çekilen saçmasapan bir filme yönelik tepkiler şeklinde yorumlarken, aslında gerçeğin çok daha farklı olabileceğini düşünüyorum.

Medyamızda fazla yer bulamasa da birkaç gün önce Yemen’de Amerikan insansız hava araçlarının yaptığı saldırıda Yemen El Kaidesi’nin iki numaralı ismi kabul edilen Said el-Şihri öldürülmüş, bu olay Ortadoğu coğrafyasında radikal İslamcı/Selefi tabanda büyük tepki yaratmıştı.[1] İsrail istihbaratına yakın DEBKA sitesinde yer alan habere göre, işte bu olaydan sonra El Kaide’nin 2 numaralı ismi kabul edilen Eymen ez-Zevahiri’nin hem bu olay, hem de Haziran ayında yine Amerikan insansız hava araçlarının yaptığı saldırıda Kuzeybatı Pakistan’da öldürülen Ebu Yahya el-Libi’nin [2] intikamını almak amacıyla Amerikan büyükelçiliklerine saldırıyı emrettiği iddia ediliyor.[3] Hakikaten olaydan yalnızca birkaç önce birkaç dakikalık skeçlerinin internete düştüğü “Innocence of Muslims” filminin rahatsız edici içeriğine karşın, kitlelerce izlenip böyle bir olaya sebebiyet verdiğini düşünmek doğru bir yaklaşım olarak gözükmüyor. Dolayısıyla olayın daha çok ABD Başkanlık seçimleri ve ABD dış politikasına yönelik bir mesaj olduğu fikri olayı araştıran kişilerde doğuyor. Hakikaten Amerika’nın en sevilen devlet adamlarından olan Stevens’ın[4] ölümüne neden olan bu olayın, ABD’nin son dönemde geliştirdiği politikaları gölgeleyebileceğini ve yeniden Ortadoğu için askeri plan ve statejilerin öne çıkabileceğini düşünüyorum. Bin Ladin öldürüldüğünde kamuoyu yoklamalarında en yüksek halk desteğine (% 81) kavuşan[5], ancak sonrasında hızla popülaritesini kaybeden Demokrat ABD Başkanı Barack Obama’nın da bu süreçten olumsuz etkileneceği ve seçimler öncesi Cumhuriyetçi Parti adayı Mitt Romney’nin şahin politikalarıyla seçmene daha cazip gelebileceği düşüncesi de doğal olarak akla geliyor. Bir diğer önemli konu ise Çin’in hızlı yükselişi nedeniyle askeri/siyasi ağırlığını Asya’ya kaydırması beklenen ABD’nin Ortadoğu’da kalması durumunda Asya’ya ne denli etkin şekilde açılabileceği...

Gerçek sebep ne olursa olsun, sivil-demokrat çevreler için her türlü terörizm faaliyeti kınanmalı ve terörizmle mücadelede uluslararası işbirliği için daha fazla çaba sarfedilmesi yönünde kamuoyu oluşturulması gerekiyor. Terörizm yalnızca bizi vurunca değil, başkalarını vurunca da aynı duyarlılığı korumamız lazım. Aksi takdirde terörle mücadelemizde biz de yalnız kalabiliriz...

Dr. Ozan ÖRMECİ


REFERANSLAR
1-) “El Kaide’nin 2 numaralı ismi öldürüldü”, Star, Erişim Adresi: http://haber.stargazete.com/dunya/el-kaidenin-2-numarali-ismi-olduruldu/haber-687788, Erişim Tarihi: 13.09.2012.

2-) ”El Kaide’nin 2 numaralı ismi El Libi öldürüldü”, Sabah, Erişim Adresi: http://www.sabah.com.tr/Dunya/2012/06/06/el-kaidenin-iki-numarali-ismi-el-libi-olduruldu-76356365742, Erişim Tarihi: 13.09.2012.

3-) “Al Zawahri personally ordered Al Qaeda to murder US Ambassador Stevens”, DEBKA, Erişim Adresi: http://debka.com/article/22353/Al-Zawahri-personally-ordered-Al-Qaeda-to-murder-US-Ambassador-Stevens-, Erişim Tarihi: 13.09.2012.


4-)       “Obituary: J Christopher Stevens”, BBC, Erişim Adresi: http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-19571272, Erişim Tarihi: 13.09.2012.

5-) “Obama’nın Bu Kez İşi Zor Gözüküyor”, Uluslararası Politika Akademisi, Erişim Adresi: http://politikaakademisi.org/?p=2613, Erişim Tarihi: 13.09.2012.

Hiç yorum yok: