25 Mart 2012 Pazar

Uluslararası Politika Akademisi (UPA)



Tüm ciddi siyasal, sosyal ve ekonomik sorunlarımıza karşın Türkiye’de ümit ve heyecan verici gelişmeler de yaşanabiliyor. Uşak Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümü öğrencilerinin kurduğu Uluslararası Politika Akademisi (UPA) adlı dış politika sitesi de bu olumlu gelişmelerden birisi. Önceki gün yayın hayatına başlayan UPA; Genel Koordinatörlüğünü benim yapacağım, Uşak Üniversitesi merkezde olmak üzere Anadolu’daki birçok üniversiteden daha çok lisans ve yüksek lisans bölümü öğrencilerinin bazı değerli hocalarımızın rehberliğinde dış politika alanında yaptıkları araştırmaları, analizleri yayınlayabilecekleri bir analiz-haber portalı ve açık istihbarat sitesi olarak yayın yapacak bir oluşum.
Site kurucuları sitenin “Hakkında” bölümünde oluşumları hakkında şu açıklamaya yer vermişler;
Teknolojinin ve iletişimin değişerek geliştiği, kişi hak ve hürriyetlerinin çağın en önemli değerleri haline geldiği 21. yüzyıl dünyasında toplumlar arası ilişkiler artık sadece diplomatların masa başı faaliyetleriyle yürüttükleri çalışmalar olmaktan çıkmıştır. 21. yüzyılın küreselleşen dünyası ile birlikte her alanda olduğu gibi siyaset ve uluslararası ilişkilerde de sivil inisiyatifler şüphesiz ki önem kazanmıştır. Bu bağlamda Uluslararası Politika Akademisi (UPA), yapacağı ulusal, bölgesel ve küresel ölçekteki çalışmalar ile takipçilerini değişen dünya dinamikleri hakkında bilgilendirmeyi, fikir sahibi yapmayı amaçlamaktadır.
“Küresel düşün, yerel hareket et” prensibi ile yola çıkan UPA; gerek yurt içi, gerekse yurt dışı bağlantıları ile farklı akademik düşünce ve eğilimleri bünyesinde toplamayı ve üniversiteler ile tesis etmiş olduğu organik bağlar vasıtasıyla tüm düşünen zihinleri bu sivil-akademik inisiyatife dâhil etmeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmalar sonucunda ise UPA sadece ulusal ve bölgesel değil, küresel ölçekteki sorunlara da çözüm olacak düşünceler üretmeyi ve gelecekle ilgili doğru öngörülerde bulunmayı amaçlamaktadır.
Uşak Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümü öğrencilerinin girişimleriyle değerli hocamız Dr. Ozan Örmeci’nin koordinatörlüğünde hayata geçirilen bu proje, kısa sürede tüm ülke sathında örgütlenmeyi ve adeta bir düşünce kuruluşu gibi çalışarak Türkiye’ye yeni uluslararası ilişkiler uzmanları yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
UPA’nın başarılı işleriyle beni ve Türk akademisini onurlandıracağını tahmin ediyorum. Biraz azim ve özveriyle Anadolu’da neler yapılabildiğini bu site ile gençlerimiz herkese gösterecektir. UPA web sitesine http:// politikaakademisi.org adresinden ulaşabilirsiniz.
Dr. Ozan Örmeci

Hiç yorum yok: